Bb Food & Fun – KL Burger Bakar Ukay Perdana

Makan time … sebelum ini [Bb] pernah review pasal Burger Bakar Kaw Kaw yang terkenal dekat Wangsa Maju Sec 2 tu. So kali ini kita tengok pula keistimewaan pada KL Burger Bakar UK Perdana sebab dengar cerita menarik.

Lokasi dituju mendaki Ukay Perdana … Kalau anda datang dari arah Gombak ke ampang melalui MRR2 terus exit ke kiri untuk ke Keramat tu … amik lorong kiri dan ikut signboard ke UK Perdana. Teruskan perjalanan mendaki UK hingga anda terpandang signboard Balai Polis UK perdana … lepas tu naik ke atas sebelah kiri . Restaurant KL Burger Bakar ni sebelah kiri jalan sahaja sepajang deretan rumah kedai dan bersebelahan 7 E. Anda akan nampak banner besar warna merah gabar Singa ….haaa itu lah restaurantnya.

Bila dah rasa makanan dekat sini terutamanya Burger bakar istimewa … [Bb] rasa berbaloi dengan harga yang berpatutan. Rasa burger bakarnya memang enak dan lazat. Burger dihidangkan dengan pelbagai jenis dan apa yang menarik ianya diberi  nama yang agak unik. ‘Burger KL Gangster’ , ‘Burger Drift’ ,’Burger Bini-Biniku Gangster’ dan macam-macam lagi. [Bb] and family mencuba Burger KL Gangster dan Burger Drift je sebab yang lain besar-besar belaka setnya pulaktu namanya agak bahaya … hehehehe. Apapun Burger bakarnya dan sos yang sedap memang terangkat.

Apa yang menarik dan istimewanya restaurant ni ada pelbagai hidangan @ masakan selain Burger bakar sahaja. Ada western … dan makanan tempatan yang lazat… dari mee muar hingga la ke cheeze wedges … chicken chop hingga la ke nasi goreng. Dengan pelbagai makanan yang ada jadi mudah jika anda datang bersama keluarga … dan yg pasti sedap nasi goreng tomyamnya.

KL Burger bakar Uk perdana

Satu lagi yang menarik bagi [Bb] service yang baik dan anda tak perlu beratur panjang … so apa lagi . Jika anda kelapangan selamat mencuba dan jika anda ingin info lengkap bolehlah layari facebook KL Burger Bakar Ukay Perdana kerana mereka telah pun membuka cawangan baru dalam lembah klang sampai ke Johor.

Next time bleh cuba set ‘Burger Janda-Jandaku Gangster’ kot …….:)

Bb Lifestyle – Ulasan laporan budget Malaysia 2013

budget

Walaupun laporan budget telah berlalu dan telah dibentangkan namun masih hangat diperkatakan tak kira dimana sekalipun di Desa atau di Kota tanpa kira peringkat usia atau kerjaya.

Berikut ialah intipati Belanjawan 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan, di Dewan Rakyat.Tema Belanjawan 2013 ialah “Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati”

* Peruntukan RM251.6 bilion bagi melaksanakan semua langkah, program dan projek pembangunan.
* RM201.9 bilion diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus dan RM49.7 bilion bagi peruntukkan pembangunan.
* RM58.6 bilion diperuntukkan bagi Emolumen dan RM33.7 bilion bagi perkhidmatan dan bekalan.
* RM30 bilion diperuntukkan bagi sektor ekonomi untuk menampung keperluan infrastruktur perindustrian serta pertanian dan pembangunan luar bandar
* RM11.1 bilion diperuntukkan bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat.
* RM4.6 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan, RM2 bilion bagi pentadbiran am dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka.
* Kerajaan akan terus memperhebat pelaksanaan 12 Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA) negara.
* RM3 bilion diperuntukkan bagi pelaksanaan Projek Permulaan, termasuk RM1.5 bilion bagi projek pertanian seperti kelapa sawit, getah, herba bernilai tinggi dan padi.
* RM500 juta diperuntukkan bagi projek River of Life bagi mengindahkan Sungai Klang, RM300 juta untuk projek pemulihan rangkaian paip dan pembetungan bagi perkhidmatan dan kemudahan air.
* RM358 juta diperuntukkan di bawah perbelanjaan pembangunan sempena Tahun Melawat Malaysia 2013/2014.
* Lanjutan pengecualian cukai pendapatan selama tiga tahun bagi pengusaha pelancongan yang mengendalikan sekurang-kurangnya 750 pelancong asing atau 1,500 pelancong tempatan setahun.
* Memberi penekanan kepada sektor pertanian untuk meningkatkan pendapatan negara dan memastikan kelestarian jaminan bekalan makanan. RM5.8 bilion diperuntukkan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.
* RM30 juta diperuntukkan bagi pembangunan program pertanian merangkumi aplikasi penggunaan teknologi tinggi dalam pengeluaran buah dan sayuran, peningkatan bekalan benih berkualiti, kestabilan harga melalui jualan terus dari ladang, pewujudan pasar ikan rakyat serta penambahbaikan institusi latihan pertanian.
* RM75 juta bagi meningkatkan pengeluaran produk makanan dan kesihatan.
* RM432 juta disediakan untuk program penanaman semula pokok kelapa sawit di bawah NKEA sektor perladangan.
* RM127 juta disediakan untuk pembangunan bahan terbitan oleo bernilai tinggi yang dapat mengubah komposisi industri hiliran.
* Empat kawasan jelapang padi baru dibuka dan diperluas iaitu di Kota Belud, Batang Lupar, Rompin dan Pekan. Pertambahan seluas 19,000 hektar dengan penyertaan 12,237 pesawah dijangka menghasilkan 104,000 tan metrik dengan perbelanjaan sebanyak RM140 juta.
* RM230 juta diperuntukkan sebagai insentif tangkapan ikan dan bayaran elaun bantuan sara hidup nelayan. Pada masa ini kerajaan memberi elaun sara hidup RM200 sebulan kepada nelayan, menyediakan insentif pada kadar 10 sen hingga 20 sen sekilo bagi hasil tangkapan ikan dan memperkenal skim perlindungan insuran nelayan.

Isi Penting:

* Bonus 1 Bulan Untuk Kakitangan Kerajaan
* Harga Gula Subsidi RM.20 dipotong
* 123,000 unit rumah harga berpatutan akan dibina
* Pesara kerajaan dapat bonus RM500
* Diskaun Untuk Bayaran Balik PTPTN
* 125,708 pegawai dan anggota Angkatan Tentera akan menerima bayaran insentif khas RM200 sebulan berkuatkuasa 1 Jan 2012
* Tingkatan Enam ke atas akan mendapat Bantuan RM250–naik RM50
* Pelajar Darjah Satu hingga Tingkatan Lima – Bantuan RM100
* Caj Pasport Dikurangkan Dari RM300 ke RM150
* Pencen minimum daripada RM720 kepada RM820 berkuatkuasa 1 Jan 2012
* 1.4 juta anggota Perkeso boleh menjalani pemeriksaan kesihatan percuma di hospital kerajaan atau klinik panel Perkeso
* RM1,000 secara `one-off’ kepada bekas tentera yang bersara kurang daripada 21 perkhidmatan serta tidak berpencen
* RM50 juta diperuntukkan untuk melatih 3,200 pelajar masyarakat India
* Kadar cukai pendapatan diturunkan satu mata peratusan bagi setiap kumpulan pendapatan bercukai tahunan melebihi RM2,500 sehingga RM50,000
* Kelayakan jadi askar dinaikkan
* Projek taska OKU dilaksanakan

Secara dasarnya apa yang cuba dilaksanakan oleh kerajaan itu ada betulnya dan berada dilandasan yang betul. Tak kira apa jua fahaman politik kita bagi [Bb] kita harus memandang jauh kehadapan demi kehidupan generasi akan datang semoga negara kita terus berkembang maju dan harmoni. Bukanlah mudah untuk mentadbir sebuah negara apatah lagi membuat secara rancangan perbelanjaan sebesar ini.

Tahniah [Bb] ucapkan kepada semua golongan masyarakat yang mendapat kelebihan secara langsung dalam bila mana dilaksanakan budget 2013 ini. Harapan [Bb] agar pihak kerajaan juga dapat melihat atau memberi perhatian kepada golongan pertengahan yang berkerja dibandar besar yang mana bergaji antara RM5000 – RM7000 yang juga memerlukan pertimbangan dimasa akan datang.

Syabas Malaysia.

Bb Motorsport – Panduan pengiraan pinjaman kenderaan

faedah

 

Semasa membeli kenderaan selalunya kita tidak membuat persiapan yang sepatutnya. Adakah kita membuat setiap pengiraan faedah atau jumlah pinjaman? Kita selalunya hanya melihat atau membuat tinjauan pada kenderaan sahaja.

[Bb] tertarik dengan maklumat yang diberikan oleh BNM di atas kerana ianya dapat membantu kita sebagai penguna untuk membuat kiraan sebelum kita membelinya.

Sebenarnya pengiraan tersebut tidaklah susah. Secara kasarnya pengiraan pinjaman kereta adalah seperti berikut  :-

Jumlah Pinjaman X Kadar Bunga X Jumlah Tahun = Jumlah Faedah Yang Dikenakan.

Jumlah Pinjaman + Jumlah Faedah Yang Dikenakan = Jumlah Pembayaran.

Jumlah Pembayaran / Berapa Bulan = Jumlah Ansuran Bulanan

Mudahkan bukan … Jika anda kurang pasti bolehlah merujuk kepada bank-bank pembiayaan kenderan yang anda pilih. Pengiraan juga ada disediakan di halaman website bank-bank tersebut untuk memudahkan anda. Apa yang penting … apa jua anda pilih pastikan anda telah membuat persediaan.

Bb Motorspot – Proton Preve issue …reality or sabotage!

Proton

Proton Preve dimalukan oleh pembeli ? Kejadian yang berlaku di cawangan Proton Sg besi heboh diperkatakan dimedia internet. Apa sudah jadi sebenarnya … adakah ianya benar-benar berlaku pada penguna tersebut atau ada unsur sabotaj kepada Proton oleh pihak-pihak tertentu.

Sebenarnya permasalahan ‘Kualiti’ kereta Proton ini sering kali dipertikaikan. Bukan sahaja Model Baru …malahan model-model keluaran sebelum ini. [Bb] agak pelik kerana telah banyak masalah yang telah disuarakan oleh penguna namun perkara ini tetap berlaku. Semasa pelancaran ‘Preve’ pihak Proton dengan beraninya mengatakan ini lah keluaran yang terbaik mereka dari segi kualiti dan kepuasan penguna. Kenapa Proton masih lagi tidak menitikberatkan soal ‘Quality Control’ mereka sehingga perbagai masalah timbul.

Mungkin apa yang berlaku ini hanya 1 dalam 10 kes namun ianya telah memberi impak buruk kepada imej proton itu sendiri. Rakan [Bb] pernah membeli kenderaan keluaran mereka … kereta tersebut berlaku kebocoran dan bila hujan air masuk hingga mampu tenggelam paras buku lali dalam kereta … pelbagai usaha dibuat … dan sehinggakan beliau terpaksa menjual kereta tersebut kerana pihak pengedar sendiri gagal mengesan apa masalahnya.

Oleh itu di sini sebenarnya wujud permasalahan ‘KUALITI’ produk ditahap membimbangkan yang mana Proton harus lebih peka demi kemajuan Syarikat mereka dan seterusnya mampu menghasilkan produk yang berkualiti TINGGI sepertimana kenderaan luar negara.

Memang sayang jika berpuluh tahun wujud dalam pasaran dan telah lama menjalankan R&D namun perkara QC ini tidak dititikberatkan. Moga Proton dapat belajar bagaimana pesaingnya seperti Perodua yang jarang sekali diberi gambaran buruk oleh penguna. Itu hanya kenderaan keluaran tempatan bukan jika kita bandingkan dengan keluaran luar negara.

Sebagai penguna sudah tentu kita mahukan yang terbaik dari segi HARGA dan KUALITI kerana wang yang dilaburkan adalah banyak nilainya. Bukanlah penguna berniat untuk sabotaj produk keluaran negara ini atau terlalu mengagungkan kereta keluaran negara luar … jika ianya berbaloi dengan apa yang dilaburkan oleh penguna sudah pasti masalah seperti ini tidak akan wujud.

Berikut gambar-gambar yang heboh disebarkan diinternet dalam kes ‘Proton Preve dimalukan’.

 

 

Bb Lifestyle – Apple Vs Samsung … Perang perniagaan!

Bagi setiap penggemar telefon canggih atau lebih dikenali ‘Smartphone ‘ anda sudah pasti tahu tentang pertarungan epik antara samsung dan apple. Walaupun samsung kalah kepada apple di US tapi itu tidak menjamin bahawa samsung akan jadi muflis atau perniagaan mereka lingkup kerana dari segi kuasa perniagaan samsung lebih memiliki pelbagai variasi produk.

Dulu susah jugak telefon pintar @ smartphones lain hendak bersaing dengan Apple tapi sekarang ader persaingan sengit dari samsung. Ini bermula sejak mereka mengeluarkan produk ‘smartphone’ galaxy series.

Jika dilihat apa yang menjadi keutamaan sekarang adalah perubahan minat berlaku dari skrin kecil kepada yang lebih besar.Ini terbukti bila  ‘Iphones 5 pun terpaksa membesarkan skrin dengan lebar kerana keperluan dan kehendak pelangan.

Apa yang menarik dalam pelbagai forum masih ramai yang bertelagah antara jenama yang terbaik. Mereka bertelagah kerana terlalu taksub dengan jenama agung mereka ‘Apple’ atau ‘Samsung’.  Hardcore fans apple produk sudah pasti taksub pada iphone5 dan Samsung pula pasti dengan galaxy series dan terbaru seriea ‘note’ mereka yang mana mengunakan android terbaru .

Bagi [Bb] pakai apa yang diperlukan… Kalau nak ikut teknologi…memang tak terkejar..duit pun tak sempat duduk lama dalam poket. Perlu ader batasan dalam ketaksuban kerana teknologi terlalu pantas berubah. Anda lihat sahaja Samsung note kira baru jugak now dah ader note 2. Iphone4s pun belum berapa lama release dah ader iphone5. Now..ader rumors mengatakan samsung galaxy s4 pulak akan keluar tahun depan…2013

Pening kepala kalau nak tukar-tukar gadget ni tiap-tiap tahun … rasanya guna 3310 pun lagi bagus …hehehhe . Moralnyer..beli apabila perlu..pilih yang memenuhi keperluan and guna sebaiknyer. Pedulikan jika esoknyer ader siri terbaru keluar dipasaran. Beli yg baru hanya bila yang lama sudah terlalu antik dipakai atau jika uzur/ rosak …kerana anda sudah tentu penguna yang bijak.

Dalam hal ini nasihat yang mengatakan beli mengikut keperluan bukan kehendak adalah benar. Jangan menjadi mangsa strategi pemasaran yang menyebabkan kita merasa semua benda dijual diluar sana adalah “mesti dimiliki”. Jadilah penguna yang bijak … I luv note! ahakssss.

Bb Lifestyle – Apa itu program MY3L

Pasti ramai tertanya-tanya apakah Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat yang diperkatakan dimedia-media cetak mahupun elektronik. MY3L adalah karnival yang akan diadakan bagi merasmikan program terbaru Kementerian Pelajaran Tinggi yang menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat dikalangan rakyat Malaysia tidak mengira umur ataupun peringkat pelajaran formal mereka.

Program Pembelajaran Sepanjang Hayat ataupun dalam bahasa inggerisnya MY LIFE LONG LEARNING @ MY3L ini ialah program untuk rakyat Malaysia berumur 15 tahun ke atas yang minat untuk mempelajari soft skills atau kemahiran seperti pertukangan, memasak, pembaikian komputer, asas AUTOCAD ataupun kerja pendawaian elektrik dan sebagainya . Dengan adanya program ini secara tidak langsung membolehkan masyarakat  meneruskan pelajaran yang berkait rapat dengan kemahiran atau skill tertentu agar dapat digunakan dalam kehidupan harian serta mampu mengubah taraf hidup dan akademik mereka.

Apa yang menariknya pada program ini adalah bayarann yang dikenakan kepada peserta untuk menghadiri program kursus pendek yang ditawarkan. Bagi semua kursus pendek yang ditawarkan di kolej-kolej komuniti SELURUH NEGARA hanya dikenakan bayaran serendah RM 5. Anda bayangkan bagamana anda dapat belajar  cara memulakan blog, website,  asas Flash , asas Autocad dan asas Microsoft Office hanya dikenakan bayaran bawah RM20 sedangkan realiti nya untuk semua itu anda perlu membayar ratusan ringgit … malahan sehingga ribuan ringgit.

Kini anda tiada lagi alasan untuk tidak mahu mempelajari kemahiran tersebut setiap bulan. Kalau boleh merokok sekotak seminggu takkan tak boleh hendak pelajari skills baru di kolej-kolej komuniti terdekat terutama generasi muda yang mempunyai masa lapang yang banyak.

Berikut adalah  antara contoh kursus-kurus jangka pendek yang boleh anda hadiri sekarang. Untuk senarai lengkap anda boleh melawat laman web Jabatan Pengajian Kolej Komuniti disini > http://www.jpkk.edu.my/jpkk/index.php/program-ditawarkan/kursus-psh-mengikut-bulan.html

Jika anda berminat mengetahui lebih banyak lagi tentang program-program yang ditawarkan di bawah Pengajian Sepanjang Hayat @ My Live Long Learning @ MY3L ini sila lawati laman Facebook My3L berikut > Facebook.com/mylifelonglearning

Jika anda ada kelapangan  dan ingin bertanya secara terus kepada pihak yang berkenaan silalah ke Karnival My Life Long Learning yang diadakan di pada 22hb – 23hb September 2012 ini di Pusat Dagangan Dunia Putera Kuala Lumpur.

Tunggu apa lagi? Jika anda mahukan kemahiran yang berguna dengan cara yang betul, mudah, pantas dan murah jangan sia-siakan …

Bb InfoTech – Android Evolution

android logo

The acquisition of Android Inc by Google in 2005 marked Google’s entry into the smartphone market. Today, Android is on over 331 million smartphones with close to a million joining every day. Its popularity was encouraged by monthly billion-app downloads from Google Play. The Android app store features 600,000 apps so far.

Android runs on more than 250 devices, inclusive of tablets and smartphones that are produced by 23 different manufacturers, and has gone through more than ten OS updates from Android 1.0 (presumably named Astro) until the much-anticipated Android 4.1, Jelly Bean, released in June this year.

Android 1.0 Astro

Android 1.0 was launched in Sept 2008, with features that were mainly oriented for business and work purposes.

This version was packed with great apps and support for using the Internet and Internet-based services such as: full HTML support in the browser, video playback with a YouTube app, and Google services like GTalk, Gmail, Google Maps and Google Sync.

It was also the first mobile operating system to pull off the pull-down notification window, and users first learn of the uses of Widgets and apps that can be downloaded and updated via the Android Market even though the market wasn’t as heavily populated then as it is now.

Thus, this version was mainly focused on lifting the business side of smartphones, with a lack of focus on entertainment features – Android users have minimal control over the Camera, and there’s no support for video playback in its media player. Android 1.1 (presumably Bender) featured mostly bug fixes and updates, and was the first ever software update for Android.

Android 1.5 (Cupcake)


Cupcake was Android’s second major release, but the first commercially available version, which featured a good amount of bug fixes, and plenty of good features. It was introduced together with Android’s first touchscreen-only phone: the HTC Magic.

Widgets were introduced; Google started allowing third parties to produce widgets for Android use. Cupcake also enabled the copy-and-paste feature – which we so take for granted now – from plain text on a page to internal apps.

Users can easily swap between Still Camera and Video Camera modes with a single touch and without leaving the camera app. Video recording was made available in MP4 and 3GP formats and the auto screen rotate that we see in our devices was added in this version.

Users are also treated to uploading capabilities for videos and photos to Youtube and Picasa, respectively.

Android 1.6 (Donut)


Android 1.6 launched in Sept 2009, was also known as Donut, and contains several new updates including text-to-speech technology.

Searches can be done by text and Voice, and this is not restricted to just the Web; you can also search your bookmark history, Contacts, Music, Dictionary and the Web with this method and from the same search box.

App screenshots are now available in the Android Market. The new update also allow for WVGA Screen Resolutions and better performance. The Gallery was fully integrated with the Camera apps for better and faster viewing of photos taken from the camera.

Android 2.0/2.1 (Eclair)


Eclair, Android 2.0 and its update 2.1, was released in Oct 2009, bringing in a revamped user interface (UI) and the introduction of Live Wallpapers (animated wallpapers at the homescreen).

Android users were also treated to the virtual keyboard for a faster typing experience and if typing takes too long, then the speech-to-text technology is the best alternative. There’s also Bluetooth 2.1 support for faster file transfers.

Users who have multiple emails could browse their multiple accounts at the same time and the Account sync enables synchronization of email and contacts easily. Calling or texting friends has become a lot easier by using a long press over the wanted Contact Name, then selecting to Call or Text them. The Camera app on Android 2.0 has flash support, Scene Modes, white balance, and digital zoom among others. That double-tap that allows you to zoom into text on a browser?

It was introduced in this version as well, along with support for HTML5 and an improved navigational experience with Google Maps.

Android 2.2 (Froyo)


Come May 2010, Android 2.2 or “Froyo” – Frozen Yogurt – blew the competition away in terms of OS speed thanks to the Java V8 engine and JIT compiler which launched apps faster than ever.

Features like USB Tethering and Portable Wi-Fi Hotspot were added to this version and users can disable data access.

Android users can also now run Flash on their Android device and are treated to picture preview stacks in the 3D photo shots gallery without selecting to see the full photo first. Also worth mentioning is the remote wipe features that allow you to wipe out your data in the event of a lost or stolen phone for better data protection.

Android 2.3 (Gingerbread)


Android 2.3 (Gingerbread) came to light at the end of the year, a mere six months later after Froyo made headlines. Users are able to quickly switch between front and back camera in the modified camera app. Copy-paste can now be done word by word (press-hold to select) rather than by blocks of text.

This version also has better battery management tools allowing users to see which app is zapping battery juice the most. Its last update v2.3.7 introduced Google Wallet which utilizes near field communication to store cards, redeem promotions and even make secure payments from your phone.

Android 3 (Honeycomb)


Taking a break from smartphones is the Android 3.0, Honeycomb update which was designed with tablets in mind. Everything is on the UI now with no need for physical buttons. The Back and Home keys get perpetual spots at the bottom of the screen. Widgets become more prominent as developers get more room to play with due to the larger screen size.

In the main view, one can see two bars: at the top the Action bar, which gives access to individual apps and widgets, at the bottom, the System bar showing notifications and soft navigation buttons.

The additional space also allows for a better, redesigned keyboard for more accurate presses and efficient typing. Browsers carry multple tabs and is available in ‘incognito’ mode, while the Contacts and Email UI carry two panes now for better organization and access of data. This version also has better hardware acceleration and 3D graphics support. Later updates (still under Honeycomb) added connectivity of USB accessories such as external keyboards or gamepads as well as improved handwriting prediction for Chinese characters.

Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)


Android 4, first released on Oct 2011 and updated in March 2012, is also known as Ice Cream Sandwich, continuing the dessert-naming convention. It had then unmatched performance and speed, carrying many of the features that Honeycomb installed in tablets over to smartphones including being rid of physical buttons for navigation.

The launcher is now customizable and users can add both apps and widgets (which has since been separated) into their homescreens or panels via drag-and-drop. Default keys docked at the bottom of the homescreen can also be customized and carry multiple folders (or apps) which appear stacked together. Select icon once to see options; select again to launch the app.

Users can now use video chat in GTalk in this version, which also carries Face Lock. The Task Manager now carries screenshots of recently open or currently in use apps which can be dismissed (and closed) individually by swipping them off the screen. This Swipe to wipe feature also works with notifications and browser tabs.

Also making an appearance is Chrome for Android, the fastest version of Chrome for any mobile device which has recently shed the ‘beta’ from their app.

Usage can be broken down by time spent on any and all apps, for better battery management and users can also receive warnings when breaching data limit, or disable data usage once it surpasses a preset limit. It also has an integrated snapshot capture feature which is initiated by pressing both the power button and the volume-down button together. A shutter sound indicates that a shot has been taken. Screenshots take up a separate folder in the gallery.

Other improvements include better text predictions, copy-and-paste, voice input, social-network-integrated profiles, camera features such as panorama view and options to share to social profile.

Android 4.1 (Jellybean)


June 2012, Jellybean is here. Smeared with butter – project butter that is. Project Butter made this latest update, faster, smoother and more responsive. How fast? Try zero lag when opening apps or switching home panels.

Animations and transitions are also visibly enhanced with vsync timing. Received a notification? Expand it with finger gestures to get the full info without launching the app, or return calls straight from the notification tray. Alternatively, users can opt for canned text replies in response to missed calls.

Despite this being a 0.1 update, the deal-breaker is Google Now. Initiate it by holding down the Home button and swiping up to get predicted suggestions and updates on Cards, based on your past searches and latest locations. At least, Google is putting all that gathered intelligence to good use – you get your own personal assistant, who knows you inside out and brings updates to your attention even before you ask for it.

Voice search is part of the implementation in Google Now (so ask away), as Voice dictation is now an offline, integrated feature. Jellybean is already running on Google Nexus smartphones and the tablet.

This evolution rapsheet is by no means exhaustive – we are trying to cover 4 years of tech development, so what will be next? Pai ? pizza ? or candy ?

Bb Kiddo – Menghantar anak ke Sekolah berasrama penuh …suatu kewajaran atau dilema!

Pada dewasa ini ada ibu bapa berada dalam dilema sama ada wajar atau tidak menghantar anak mereka ke asrama terutamanya SBP, MRSM, SMKA dan lain2 lagi sekolah yang berprestasi tinggi. Selepas peperiksaan UPSR ..mahupun PMR fenomena ini pasti melanda ibubapa dalam merencana masa depan anak-anak.

asrama

Semua ibu bapa ingin melihat anak-anak mereka mendapat yang terbaik, terutama dari sisi pelajaran. Kita sedar ilmu itulah yang akan memandu pemiliknya mengemudi kehidupan berbanding harta yang hanya menagih penjagaan. Ilmu juga mampu mendatangkan harta. Ilmu itu sendiri harta yang tidak mungkin di curi kerana tersimpan di tempat yang paling selamat, iaitu di dalam dada. Oleh itu jika menginginkan dunia mahu pun isinya mestilah berilmu, jika menginginkan akhirat juga mestilah berilmu. Jika menginginkan kedua-duanya juga pastilah dengan ilmu.

Mungkin ada ibu bapa yang was-was untuk menghantar anak ke asrama sedangkan anak itu sendiri mahu sedemikian. Terdapat juga ibu bapa yang beria-ia mahu anak ke asrama sedangkan anak keras menolak. Maka wujud pertentangan kehendak atau keinginan.

Ramai ibu bapa bertanggapan bahawa anak2 yang dihantar ke asrama dapat melahirkan anak yang bertanggungjawab, berdikari dan boleh survival tanpa bergantung sepenuhnya lagi kepada ibu bapa di samping dapat menyediakan kemudahan belajar yang kondusif kepada anak2 mereka.

Pada masa ini di media massa kes2 disiplin melibatkan pelajar sekolah2 berasrama penuh & sekolah agama. Terfikir di benak kita mengapa pelajar yang dikurniakan akal yang cerdik dan belajar di sekolah yang mempunyai persekitaran yang baik boleh terjebak dengan masalah perilaku sepertimana pelajar2 di sekolah2 harian biasa?

Semua faktor ini menyebabkan ibu bapa mula gusar untuk menghantar anak mereka ke asrama kerana bimbang anak mereka tidak kuat untuk menahan diri dari anasir-anasir negatif tersebut tetapi dalam masa yang sama sayang untuk melepaskan peluang keemasan yang terbentang di depan mata di mana berpuluh-puluh ribu pelajar berebut2 untuk mendapatkan tempat di asrama tetapi gagal mendapatkan tempat, tetapi anak kita berjaya mendapat tempat tetapi kita yang menolak peluang tersebut disebabkan unsur2 ini?

asrama

Sesetengah ibubapa mungkin merasa wajar untuk mereka tetapi mungkin juga tidak. Ada yang berpendapat anak diusia 13 tahun masih memerlukan pemantauan rapi, masih terlalu muda untuk hidup berdikari dan tidak begitu yakin untuk melepaskan mereka. Namun secara realitinya bagi [Bb] belajar diasrama ini ada kebaikannya dan juga keburukan yang akan timbul jika anak-anak kita tidak dapat menyesuaikan diri dalam kehidupan di asrama.

Di asrama anak akan banyak bergaul dengan kawan-kawan. Terpulang kepada anak untuk memilih rakan kerana pengaruh kawan amat besar impaknya.

Sebelum menghantar anak ke asrama, kenalah tahu anak kita itu jenis yang macam mana.Jika mudah dikawal serta senang mendengar kata tidak ada masalah.Tetapi kalau anak yang ditegur sikit pun tak boleh, macam mana kita hendak lepaskan dia ke asrama.

Namun sebaik sahaja mereka tingal di asrama, ada yang berpendapat ibu bapa tidak perlu campur tangan dalam pengurusan sekolah, melainkan kalau ia melibatkan perkara yang serius. Tapi,pada masa yang sama kena juga ambil tahu perkembangan anak.Tujuan kita menghantar anak ke asrama adalah membentuk diri dan sahsiah anak.Jika sekiranya perkara kecil pun ibu bapa hendak masuk campur dan bela anak,anak akan besar kepala sekali gus mencetuskan masalah disiplin.

buli sekolah

Yang pentingnya kesediaan anak itu. Jangan memaksa anak sebab kalau dia pergi dalam keadaan terpaksa, nanti anak akan memberontak dan buat hal di asrama pula.

Huraian diatas adalah pandangan [Bb] tentang pro dan kontra menghantar anak ke asrama secara pandangan terbuka. Terpulang kepada ibu bapa yang punya anak cemerlang, mereka lebih tahu apa yang terbaik untuk anak2 mereka. Mungkin pandangan saya ini tidak sepertimana pandangan orang lain kerana adalah tidak adil untuk menganggap orang lain pun berpendapat sama seperti kita. Namun apa yang penting coretan ini dapat memberi suatu pengajaran kerana ianya melibatkan masa depan generasi kita.

Secara ringkasnya perkara yang penting sebelum menghantar anak-anak ke sekolah asrama kita harus fikir niat kita, kerelaan anak-anak untuk ke asrama (perbincangan harus dari hati ke hati), pemantauan dari setiap sudut dan berterusan dan akhir sekali kita tawakkal moga anak-anak kita dilindungi serta diberkati … insya allah.

Bb Lifestyle – Apa jadi selepas Raya ….

* Article In Bahasa Malaysia

Syawal baru menjelma …selesai kita semua menyambut Hari Raya Aidil Fitri 2012, Anda seronok beraya? puas bercuti … puas berbelanja … anak-anak banyak ke dapat duit raya tahun ni ?

Dalam masyarakat kita selaluya selepas Aidilfitri … akan datang pelbagai masalah. Bukan lah [Bb] gambarkan Aidilfitri tu negatif atau tidak baik, Cuma ketaksuban kita beraya yang buatkan 1 Syawal tercemar. Sepatutnya Aidilfitri untuk raikan kemenangan selepas berjuang semasa Ramadhan dan sentiasa bersederhana. Tapi, kalau yang tak menang pun meraikan beriya-iya, hmmm … lu fikir la sendiri. Mari kita lihat apa masalah yang selalu memeningkan  kita selepas selesainya Aidilfitri secara puratanya memang ramai antara kita akan terpaksa alami.

Masalah kewangan
Minggu kedua syawal, terpampang di dada akhbar tentang laporan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) tentang peningkatan permintaan untuk sesi kaunseling kewangan selepas Syawal. Akhbar turut melaporkan tentang permintaan pinjaman yang meningkat di pusat pinjaman ‘berlesen’ dan bank. Dan pinjaman ini semuanya ‘berbunga-bunga’.

Beli apa banyak sangat untuk raya sampai kena berhutang tu? Dan lagi, bunga dalam pinjaman tu bukan bunga mawar yang mekar wangi atau bunga raya yang patriotik tu. Tapi bunga yang boleh buat orang jadi gila.

Sengsara dengan masalah kewangan dah satu hal. Kemudian tertekan dengan peminta hutang pula.  Maka sengsaralah sekarang kerana tidak berwang, sengsara masa hadapan sebab berhutang.

Jadi harus bagaimana? Berayalah seadanya. Tak salah nak berbaju baru sedondon satu warna seluruh keluarga. Tapi sepasang dua sudahlah. Tak perlu lah dengan langsir dan alas meja pun mahu sedondon. Tak perlu juga sampai 7 pasang baju raya seorang. Begitu juga dengan makanan dan segala macam kuih muih. Kata kuncinya, berpada-pada. Beli dengan iman, guna akal dan ukur-ukur duit sendiri.

Masalah kemalangan

Tak berapa berani nak tulis bab ini sebab [Bb] sendiri pun pernah kemalangan dan masih tak lupa sampai sekarang. Tapi musim perayaan memang sangat sinonim dengan kemalangan. Jumlah kenderaan meningkat di lebuh raya. Ramai yang tak mahu patuh dengan undang-undang lalu lintas. Ramai juga yang memandu dengan emosional. Tak terkira yang memandu dalam keadaan letih dan mengantuk. Tapi masih terus mahu memandu.

Macam-macam jenis kemalangan yang [Bb] saksikan sepanjang bercuti di hari lembaran. Pelbagai kejadian kemalangan dipaparkan di media – media cetak atau elektronik, Ada yang terperosok di bawah lori … Ada yang terbabas ke parit … Ada juga yang melanggar tiang lampu jalan ( hehehe ini [Bb] yang alami

Hati-hatilah memandu. Jangan lupa baca bismillah dan doa yang sepatutnya. Kalaupun Allah takdirkan ‘ter’kemalangan, jangan sampai ada nyawa melayang kerana kecuaian kita.

Masalah berat badan
Masa bulan puasa@ramadhan … berjaya turun 6 kg. Tapi bila raya, naik pula  9 kg. Aduhai nasib badan nak buat macam mana? Dari pagi raya je dah mula melahap  rendang-ketupat-lemang dan segala macam hidangan khas raya. Asal kita pergi je melawat rumah sedara mara@kaum keluarga …jawapannya MAKAN dan MAKAN …pulak tu kebanyakannya masakan berlemak ditambah dengan minuman bergula …pergh mau tak naik 9 Kg.

Jadi sekarang kena mula misi ‘diet’ untuk kembali ke bentuk asal … harap-harap berjaya la hendaknya. Pada yang takut sangat berat badan naik tu jangan pulak terlalu nak ber ‘diet … jangan pulak memudaratkan kesihatan ( ditujukan khas untuk kaum ibu-ibu hehehe) .

Masalah Rumah Kena pecah
Setiap kali menjelang perayaan kita semua pasti akan bercuti lama dan pulang ke kampung halaman. Bila kita semua meninggalkan kediaman …masa inilah segala bapak penyamun keluar mencari sumber rezeki HARAM mereka. So semoga kejadian ini tidak berlaku pada anda … [Bb] dah alami sebelum puasa lagi …kira penyamun tu lebih advanced’ dia buat sebelum cuti …ishhh apa nak buat dan nak kena kat kita sabar je la.

Walauapa pun yang anda lalui selepas selesai menyambut Aidilfitri …lalui lah ia dengan tabah dan moga kita semua akan beringat … dan hidup dalam kesederhanaan . Bak kata orang tua membazir itu amalan SYAITONNN.

Bb Food & Fun – Ayam Perap Berempah 2Sweet

* Article in Bahasa Malaysia

perapan ayam

Pelbagai cara perapan ayam sebenarnya boleh kita temui dalam masakan sama ada masakan tempatan atau luar negara. [Bb] lebih gemar hasil gabungan rempah kedua-duanya dan tambahan pula ayam tersebut dikukus dahulu.

Ini ada satu resepi yang boleh kita guna pakai dalam menghasilkan Ayam berempah perapan timur dan barat. Kalau ada masa boleh la anda mencuba …kesedapanya terpulang pada selera masing-masing.

Pernyediaannya seperti berikut :

10 ketul Ayam (Anggaran untuk sukatan rempah dibawah)
seulas bawang besar (kuning@bawang cina)
3 ulas Bawang putih
Halia 1 inci
Beberapa titis Sos Tiram Cair
2 sudu besar Sos lada hitam
1 pati kiub ayam (mana-mana jenama@nak sedap knor)
2 sudu madu / gula merah(Kalau takde gula Melaka pun boleh)
1 sudu besar serbuk cili kering (paprika pun lagi best)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 batang serai
* Serbuk kasar black paper
* garam secukup rasa

Cara-cara

Kisar semua bahan dan perapkan ayam sekurang-kurangnya 30minit atau lebih (Paling bagus diperap dalam foil paper satu malam supaya rempah dapat meyerap dalam ayam)

Selesai dan siap sedia untuk dipanggang atau digoreng ( kalau goreng dengan api yang kecil dan memang ambil masa lama untuk masak)

* Kalau nak rasa kelainan boleh la goreng dengan daun kari dan lada kering untuk menambah kepedasan.