* Article In Bahasa Malaysia

saman

Apa saman trafik sampai RM2000 ? pelbagai reaksi tentu dilemparkan berkenaan cadangan kenaikan ini. Dari segi logik atau tujuan menyedarkan penguna itu memang boleh diguna pakai, cuma perlu diteliti jenis kesalahan yang terlibat …sebagai contoh melanggar lampu isyarat. Saman RM2000 itu memang wajar kerana ini suatu kesalahan yang boleh dielakkan jika penguna itu sendiri perihatin dan bersikap lebih matang ketika dijalan raya.

Walau apa pun rasionalnya saman sehingga Rm2000 ini amat perlu bagi memberi kesedaran kepada semua penguna … mungkin dengan jumlah saman yang besar baru mereka sedar dan takut untuk melakukan kesalahan.

Pihak yang berkaitan akan melaksanakan undang-undang baru Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang mana sekiranya diluluskan saman maksima untuk kesalahan trafik termasuk melanggar lampu merah akan dikenakan kepada pesalah trafik sehingga RM2,000. Antara amendment yang termasuk dalam Akta Pengangkutan Jalan 1987 ini termasuk mengingkari arahan ‘traffic signal’ oleh polis berpakaian preman atau warden bertugas.

Memandu tanpa lesen juga mungkin akan dikenakan saman sehingga maksima RM1,000 sehingga RM2,000, penjara tidak lebih 3 bulan, atau kedua-dua sekali.Banyak lagi kesalahan lain yang diambil kira dan diharapkan ia akan memberi kesedaran dan mampu mendidik pemandu di Malaysia supaya memandu dengan berhemah di jalanraya.

Pada penguna yang sering melakukan kesalahan jalan raya lepas ini boleh lah menggunakan pengangkutan awam! .

Advertisements