* Article in Bahasa Malaysia

Cameron Highlands salah satu destinasi percutian tanah tinggi selain daripada bukit tinggi mahupun Genting Highlands. Udara yang segar … pemandangan tanah tinggi yang indah … tanaman sayur-sayuran dan buah ‘strawberry’ yang menjadi daya tarikan itulah yang ada pada Cameron highlands.

CH

Adik Ipar [Bb] merancang nak berehat di Cameron Highlands sambil mencari ketenangan jiwa katanya … so dia ajak la keluarga [Bb] dan keluarga Yusma sekali untuk bercuti di Cameron Highlands. Segala penginapan dia akan uruskan dan seperti biasa la kaum hawa akan setup barang – barang keperluan untuk dibawa. 3H2M itu lah rancangannya, destinasi penginapan di Crown Imperial Court Apartments iaitu di pekan Berincang.

ch  cactus

Memandangkan nak stay kat Apartment jadi memang lagi mudah la dari segi penginapan sebab kami boleh masak je kat Apartment. Cuma barang-barang keperluan untuk memasak kena la bawa sekali, Ada 3 bilik dalam apartment ini yang mencukupi bagi kami 3 keluarga. Macam biasa kalau tak muat boleh la anak-anak bujang tidur kat ruang tamu yang luas… Sebenarnya lebih menjimatkan jika kita masak sendiri sebab makan diluar sudah tentu banyak kosnya… lagipun dalam keluarga ni ramai chef bertauliah … save budget.

Untuk ke Cameron Highlands [Bb] sentiasa menyemak keadaan cuaca dan jalan raya semasa kerana kami ingin bercuti dengan tenang dan selamat. Sebenarnya ada 2 jalan utama dari lebuh raya utara selatan untuk ke Cameron Highlands, samada ikut jalan TAPAH atau ikut jalan SIMPANG PULAI. Pelbagai pandangan  tentang kebaikan atau keburukan pasal kedua arah jalan tersebut. Tapah kalau kita dari KL sememangnya dekat dan SIMPANG PULAI jika sesiapa dari utara memang dekat … namun jalan TAPAH agak merbahaya dengan selekohnya yang banyak dan pendek. SIMPANG PULAI jalan baru dan lebih lebar dan kurang berliku .. tetapi dari segi jarak … SIMPANG PULAI agak jauh.

Tanah rata  Kiddo

[Bb] Dari awal lagi dah fikir ikut SIMPANG PULAI demi keselamatan keluarga walau perjalanan agak jauh. Kami bertolak dalam 10.00 pagi dari rumah dan bertemu dengan keluarga adik ipar [Bb] kat RnR Rawang. Dari sana terus ke CH dengan cuaca yang baik dan perjalanan yang lancar. Sebelum tiba Di Berincang kami singgah kat Avant Chocolate pit stop … than keluarga Yusma tiba kami terus ke Apartment. Jika diikutkan perjalanan hanya 20 minit namun jadi 1 jam 30 minit gara-gara jalan sesak teruk.

[Bb] Selesai berehat kat apartment kami semua turun ke Pasar Malam Berinchang yang menjual pelbagai barang ..makanan …sayur …buah …pakaian macam2 ada. So meriah la mem2 dan anak2 membeli macam2 benda. Apartment pun tak jauh sangat cuma kena naik bukit je itu yang payah … pancit. Kesian tengok Mak tok kena naik bukit tu tapi mak tok memang dah biasa …pasal shopping mesti tak loteh punya’ . Malam kami memang tak ke mana – mana sebab cuaca pun sejuk, kami bantai tidur je sebab esoknya nak jalan-jalan lagi.

cameron  kid

Next day kami dah rancang nak ke BOH TEA Plantation …sebab ramai yang ke CH pasti terlupa nak ke sini. So lepas melantak nasi lemak sodap resepi chef emma kami pun terus ke lokasi sasaran.  Dari awal lagi si abang’ dok kata kena daki puncak bukit baru best … sebab kawan dia kata pemandangan cantik. Perjalanan dari Berinchang agak jauh dan jalan masuk ke ladang tu memang sempit …ferrari lambogini …kereta-kereta rendah lupakan la… jalan agak teruk dan memang sesuai untuk 4wd nya kereta. Masa mendaki ke puncak ladang [Bb] terlupa semakin atas semakin kurang oksigen … mula-mula risaukan aliff’ sebab takut dia semput …rupanya dia paling dasyat mendaki dengan selamba ke atas. [Bb] pun masa ni terlupa sebab seronok sangat lupa yang diri sendiri pun ada pneumonia’

ch

Sampai atas amik kau ….tiba-tiba mengigil and tak boleh bernafas …nak tarik nafas tapi tersekat …apa lagi pitam la dibuatnya. Terus wife tercinta tolong and baring kat riba dia …masa tu dah risau sebab tak bawa ubat tau pam gas tu …memang gamble je…nasib baik ingat pesan doctor rendahkan graviti dan cuba muntah. Dalam 15 minit juga dalam keadaan tu … fuhhh nasib baik umur panjang. Lepas ni kena la ingat selalu … itu lah yang pertama dan terakhir [Bb] panjat bukit ladang Teh Boh tu … memang cantik pemandangan kat atas. Rasanya semua enjoy kat atas tu termasuk la anak-anak semua …

Selesai minum teh yang sedap kat cafe situ … kami pun bertolak semula ke arah berinchang …lalu la jalan berliku and tanah rata. Tak dinafikan memang banyak resort sama ada di Tanah Rata atau Berinchang. Aktiviti seterusnya kami ke tempat memetik strawberry’ … masa ini cuaca dan nak hujan. Dapat la seronok-seronok dengan anak-anak memetik sendiri buah strawberry fresh’ untuk dibawa pulang … harga pun boleh tahan dan dapat la dalam 700 gram buah strawberry tu. Dekat atas bukit ni buah strawberry dia tak la manis sangat …tapi tak la masam pulak cuma yang penting …segar!

Cameron   cameron

Nasib kurang baik sebab dalam jam 3 dah hujan lebat …so kami ingat nak terus kan berjalan tetapi jalan pula dah sesak ditambah hujan … kami pun sepakat untuk balik je ke apartment. Dah duduk kat rumah ini tak banyak benda la yang dibuat … tidur …makan  macam biasa. Sempat lagi pekena spaghetti … Waktu malam dihabiskan dengan berehat sahaja. Lagi pun keluarga yusma’ dah nak balik malam tu … tinggal la kami 2 keluarga dengan bonda.

Last day …semua bangun awal sebab nak pastikan banyak tempat kami dapat pegi and untuk mengelak Hujan. [Bb]masak nasi goreng pagi untuk breakfast + meggi + nugget yang [Bb] gurl goreng . Selesai melantak terus ke destinasi …dapat la ke butterfly farm … bee farm … singgah beli buah …sayur …bantal dan macam – macam. Seronok juga masuk Butterfly farm tu …anak-anak memang suka tempat macam tu … bersih dan menarik.

cactus  Cameron

Selesai je melawat … destinasi terakhir sempat kami singgah sebelum hujan lebat iaiut Bharat Plantation …pekena teh tarik dan muffin … kebab …sandwich … memang lega sebab betul-betul selesai je makan hujan turun dengan lebatnya. Dari situ kami menghala ke SIMPANG PULAI semula untuk perjalanan pulang ke Kuala Lumpur … Sempat singgah di hentian tapah untuk makan dan membeli buah-buahan . Sepanjang perjalanan hujan memang lebat betul sampai tak nampak jalan … namun syukur semuanya dipermudahkan … kenderaan pun dalam keadaaan baik … memang risau memandu dalam keadaan hujan lebat.

Cameron

Akhirnya tamat sudah aktiviti menikmati udara segar di Cameron Highlands …insya allah jika ada rezeki kami akan ke sini lagi …mungkin menginap di Tanah Rata pula.

* Terima kasih pada keluarga Baya/Khai dan Yusma yang sama-sama ke CH.