* Article in bahasa Malaysia

Pertama kali [Bb] melihat logo Hari kebangsaan ke 55 iaitu untuk tahun 2012 … seolah-olah tak percaya dengan apa yang dilihat dan agak terkilan dengan rekabentuk sedemikian rupa. Selama ini pada tiap-tiap tahun penghasilan logo merdeka begitu ‘professional look’ dan direka dengan begitu gah dari seni grafiknya.

Mari kita nilai rasionalnya logo ini dipilih kerana apa yang dapat dilihat seolah-olah penghasilan yang berkait rapat dengan agenda semasa politik.

logo hari kemerdekaan 2012
Adakah  sudah ketandusan idea atau pun mengambil mudah adalah perkara yang menyumbang kepada terhasilnya “logo” sempena hari kemerdekaan Malaysia tahun ini… atau kemungkinan juga perisian yang bersesuaian untuk menghasilkan grafik seperti Photoshop dan Illustrator telah tamat tempoh sehinggakan si pereka logo ini terpaksa menggunakan perisian yang mudah seperti Microsoft Paint atau pun MS Word…

Bagi orang yang telah lama dalam industri Grafik dan seni visual tentu tertawa melihat penghasilan logo tersebut yang amat jelas tidak professional. Mungkin pihak yang memilih logo tersebut mempunyai citarasa tersendiri yang mana tidak peka pada soal-soal penghasilan sesebuah ‘logo’. Walau apapun apa yang menarik nanti bagaimana mereka nak membentuk logo tersebut semasa hari sambutan oleh pelajar-pelajar seperti tahun-tahun sebelum ini.

Berikut dibawah ini [Bb] selitkan satu pandangan yang menarik dari individu yang peka tentang penghasilan logo tersebut. Ianya adalah fakta yang menarik kerana apa yang dinilai adalah suatu kebenaran.

Untuk mengubati luka dan mengimbas kembali kehebatan penghasilan logo-logo kebangsaan sebelum ini …mari kita nilai mutu, kreativiti serta tahap professionalnya logo hari kemerdekaan sebelum ini.

logo merdeka

logo hari kemerdekaan

Jika masih ada masa untuk mengubah atau mencari logo lain [Bb] harap pihak yang menentukan dapat menilai sendiri …kerana ianya soal semangat ‘kemerdekaan’ bukan hanya sebuah ‘logo’ namun penghasilannya haruslah melalui proses yang diiktiraf professional.

Advertisements