* Article In Bahasa Malaysia

Telur ayam rebus memang sedap dimakan jika dimasak kari atau gulai …bahkan dimakan dengan kicap manis begitu sahaja. Dalam masyarakat kita terutama orang melayu pemberian bunga telur suatu keutamaan dimajlis perkahwinan namun ianya semakin pupus dimana sekarang ramai yang mengantikannya dengan barang hiasan.

[Bb] temui suatu kaedah seni untuk menghiasi telur rebus yang agak unik dan menarik untuk dicuba. Walaupun hanya sebiji telur rebus …keunikannya mungkin membawa satu hidangan yang istimewa untuk diolah.

1. Telur ayam direbus seperti biasa dan diretakkan kulit luarnya, jangan dikupas@buang kulit luar tersebut.
hiasan telur

2. Sediakan Pewarna Vanila pelbagai warna ( ala yang biasa orang guna untuk buat kek tu ). Biasanya ada warna merah, hijau, biru etc . Titiskan perlahan-lahan ke atas telur-telur tersebut sehinga keseluruhannya rata, kemudian basuh dengan air yang bersih … hanya lalukan air jangan disental pula telur tu. Setelah selesai keringkan lah telur-telur tersebut. Anda boleh guna pelbagai warna untuk setiap telur atau kalau nak campur pun boleh. Rujuk gambar dibawah .
hiasan telur
hiasan telur
hiasan telur
hiasan telur

3. Bila sudah kering boleh lah anda kupas telur-telur tersebut untuk membuang kulit luarnya … semudah itu sahaja. Hasil nya anda akan lihat corak seakan kesan  retakan atau sarang labah-labah menghiasi telur rebus anda.
hiasan telur
hiasan telur
hiasan telur
hiasan telur

Advertisements